Compositie-opdracht North Sea Jazz 2014: Tony Roe

Het North Sea Jazz Festival verstrekt elk jaar in samenwerking met het Fonds Podiumkunsten een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazz-componist. In 2014 valt deze eer te beurt aan Tony Roe.

 

TonyRoecJohnnyvanBergen

Bandleider Tony Roe (1979) studeerde klassiek piano aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2009 studeerde hij af in jazzpiano aan het Conservatorium van Amsterdam met een ’10 met onderscheiding’. Vanwege zijn interesse in muziektechnologie volgde hij hierin lessen aan de HKU en studeerde hij aan de faculteit Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. Daarnaast is Tony verbonden aan het doctoraal programma ‘docARTES’ aan het Orpheus Instituut te Gent. Zijn onderzoek is gericht op het vinden van nieuwe manieren van improvisatie door bewegend beeld en andere media volledig interactief te laten zijn met muziek. Zijn bezoeken aan New York, waar hij les kreeg van Ari Hoenig, Jason Moran en Jean-Michel Pilc, gaven hem inspiratie in zijn doel om technologie in live jazzoptredens toe te passen en de scheidingslijn met de klassieke muziek te doorkruisen. Momenteel is Tony actief met zijn band Tin Men & The Telephone.

Jury

De jury voor de Compositieopdracht North Sea Jazz 2014 bestaat uit Sander Grande (programmeur North Sea Jazz), Vera Vingerhoeds (jazzradio programmamaker, presentatrice, musicus/componist) en Eddy Westveer (programmeur Porgy & Bess/afgevaardigde van de VIP). Zij motiveert haar keuze als volgt: “De composities van Tony Roe zijn helder en verrassend. Hij kiest voor een thema of een motief en diept dit verder uit met veel gevoel voor sfeer en dynamiek. Hij maakt gebruik van hedendaagse technologieën als samples, klankvervorming en video en mengt deze met een akoestisch jazztrio (piano-contrabas-drums). Met zijn groep Tin Men & The Telephone brengt hij eigentijdse, verrassende composities die als grensverleggend kunnen worden beschouwd.”

De première van de compositie door Tony Roe vindt plaats op vrijdag 11 juli van 17:00 tot 18:15 uur in Madeira op het North Sea Jazz Festival

Joris Roelofs (bass clarinet); Jeffrey Bruinsma, Oene van Geel (viola); Jörg Brinkmann (cello); Tony Roe (piano); Marcel Wierckx (electronics); Kenzo Kusuda (dancer).