Compositie-opdracht North Sea Jazz 2015 aan Reinier Baas

Het festival verstrekt jaarlijks een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Deze keer valt de eer te beurt aan Reinier Baas.

reinier-baasGitarist Reinier Baas (1985) studeerde in 2010 maxima cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam. Een deel van zijn studie bracht hij door op The Manhattan School of Music. In 2012 maakte hij zijn debuut op North Sea Jazz, in 2013 ontving hij een Edison award voor het album Mostly Improvised Instrumental Indie Music met zijn kwintet The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble.

In zijn compositie wil Baas klassieke en jazzmuziek verbinden. Hiervoor zoekt hij musici die niet alleen goed kunnen improviseren, een typisch kenmerk van jazz, maar ook de vaardigheden bezitten om zich in dienst van de klank van een orkest te kunnen inzetten. Baas laat zich in zijn werk beïnvloeden door componisten als Stravinsky en Prokofiev, maar ook door bands als The Ramones en A Tribe Called Quest en grote improvisatoren als Craig Taborn en Paul Motian.

“Reinier Baas maakt heldere muzikale keuzes en is in staat om continu de aandacht vast te houden. Hij verrast vernuftig met kleine gebaren die bij de luisteraar de wens oproepen elk van zijn stukken nogmaals te horen”, aldus de motivatie van de jury, die dit jaar bestaat uit Niels Nieuborg, (programmeur North Sea Jazz Club), Henning Bolte (journalist) en Frank van Berkel (programmeur van Jazz International Rotterdam). De Compositieopdracht North Sea Jazz kwam tot stand in samenwerking met de Vereniging van Jazz en Improvisatiepodia (VIP) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

De première van Reinier Baas’ compositie is op zondag 12 juli in de Madeira.