Compositie- opdracht North Sea Jazz voor Joris Roelofs

Compositie- opdracht North Sea Jazz voor Joris Roelofs

Elk jaar verstrekt het festival een vrije compositie-opdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. In deze 15de editie valt de eer te beurt aan klarinettist en componist Joris Roelofs.

Joris Roelofs (1984) studeerde af aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij inmiddels gastdocent is. In zijn carrière heeft hij met vele musici over de hele wereld gespeeld. In 2003 ontving hij als eerste niet-Amerikaan de Stan Getz/Clifford Brown Fellowship Award. Samen met zijn kwartet, met onder andere Aaron Goldberg, Joe Sanders en Greg Hutchinson, kreeg hij in 2012 een Edison voor het album Live At The Bimhuis.

Roelofs is geïnspireerd door componisten als Stravinsky en Debussy. Hij hoopt dan ook technieken uit de klassieke muziek en jazzmuziek te verenigen in de Compositieopdracht. Graag laat hij in zijn composities ruimte voor het toeval en improvisatie. Daarnaast zullen krachtige en dynamische melodieën te horen zijn.

De jury, bestaande uit Sander Grande (North Sea Jazz, programmeur), Coen de Jonge (journalist) en Semmy Prinsen (Artishock Soest, programmeur) was unaniem in zijn besluit: “Joris Roelofs valt op door het hebben van een onderscheidend eigen geluid. De variaties in zijn stukken zorgen voor een eigentijds, waarachtig en volwassen geluid. De luisteraar wordt op een natuurlijke wijze een nieuwe wereld ingevoerd”.

De compositieopdracht North Sea Jazz kwam tot stand in samenwerking met de Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziekpodia (VIP) en wordt mede mogelijk gemaakt door het Fonds Podiumkunsten.

De première van Joris Roelofs’ compositie is op vrijdag 8 juli in de Madeira.