Reinier Baas en KAPOK zijn de Young VIPs 2013

Tournee maart, april, mei 2013

In 2013 vindt de 15e editie van de Young VIPs Tournee plaats, dé jaarlijkse jazztournee voor buitengewoon talent met hoogwaardig eigen repertoire. Het dubbelprogramma op toonaangevende jazzpodia bestaat dit jaar uit gitarist Reinier Baas met The More Socially Relevant Jazz Ensemble en de winnaar van de Dutch Jazz Competition: Morris Kliphuis met zijn trio Kapok.

Reinier Baas & The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble
De jonge gitarist, componist en bandleider Reinier Baas is de oprichter van The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, een jong kwintet met louter topnamen: Ben van Gelder en Maarten Hogenhuis (altsaxofoon), Sean Fasciani (contrabas), Mark Schilders (drums) en Reinier Baas zelf op gitaar. Hij wordt unaniem geprezen om zijn durf, muzikaliteit en uniciteit.

http://www.reinierbaas.com/

Morris Kliphuis & Kapok
Morris Kliphuis is een klassiek geschoold hoornist, maar begeeft zich vooral in de jazz en improvisatiemuziek. Hij maakt onder andere deel uit van het Kyteman Orchestra. Verder componeert hij geregeld voor klassieke orkesten en big bands. Met zijn trio Kapok won hij in 2012 de Dutch Jazz Competition. De jury van de Dutch Jazz Competition 2012 bestond uit saxofonist Sjoerd Dijkhuizen, trompettist Jan van Duikeren en Volkskrant jazzjournalist Tim Sprangers. De jury was unaniem in zijn oordeel over de winnaar:

“Kapok blinkt uit in originaliteit en inventief samenspel, speelt lekker ongepolijst en spontaan. Met een overdonderend rijke, beeldende set weet Kapok een geweldige spanning op te roepen.”

Kapok bestaat naast Morris Kliphuis (hoorn) uit Timon Koomen (gitaar) en Remco Menting (drums). Een trio dat zich naar eigen zeggen niets aantrekt van de gebaande paden. Met een ongebruikelijke bezetting van hoorn, gitaar en drums gaat het drietal op zoek naar nieuwe klanken en ritmes. Het debuutalbum Flatlands werd opgenomen in de Kytopia-studio en dit jaar uitgebracht.

http://kapokmusic.com/band/

Tournee 2013
De Young VIPs 2013 gaan van maart t/m mei op tournee langs de toonaangevende jazzpodia in Nederland. De exacte data worden binnenkort bekendgemaakt.

VIP & JazzVip
De Vereniging van Jazz- en Improvisatiemuziek Podia (VIP) is een samenwerkingsverband van 25 Nederlandse jazzpodia. Eén van de activiteiten van de VIP is, sinds 1997, de organisatie van de jaarlijkse ‘Young VIPs tour’. Vanaf 2013 wordt de organisatie van die tournee belegd bij Stichting JazzVip. De programmering van de tour blijft in handen van de VIP.

http://bimhuis.nl/nieuws/jazztalenten-reinier-baas-en-morris-kliphuis-zijn-de-young-vips-2013